Pentru asigurarea dezvoltării rurale durabile, fermierii din nordul Argeşului strâng rândurile

În ultima zi de sâmbătă a lunii mai, Casa de Cultură din Domneşti a găzduit un eveniment care are toate şansele să devină istorie: adunarea generală de constituire a Asociaţiei Agricole ARGEŞUL de NORD, persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, apolitică, neguvernamentală şi independentă, reprezentând fermierii din zonă. Aceasta reprezintă rodul strădaniilor omului de afaceri Virgil Baciu, care a strâns alături de el un nucleu de oameni inimosi, conştienţi de necesitatea unirii oamenilor cu iniţiativă din domeniul agriculturii, pentru a accesa fonduri europene destinate acestui domeniu, cu scopul asigurării unei dezvoltări rurale durabile. Componenţa primului Consiliu Director este următoarea: Vigil Baciu – preşedinte director; Ion Cojocaru, Sorinel Păunescu, Gheorghe Dedinoiu – vicepreşedinţi; Adrian Iacob şi Dan Cujbescu – secretari, Corneliu Berevoianu – membru. Ca membri fondatori le-au fost alături următorii (în ordine alfabetică): Ion Midorel Bădescu, Mihai Bădescu, Dumitru Bobeanu, Gheorghe Cicu, Gheorghe Cîrstoiu şi Ion Săvescu.

“Două berze: semn bun!”

Aceasta a fost constatarea lui Emil Ştefănescu, venit cu soţia de la Valea Iaşului la eveniment, în momentul în care a văzut perechea de zburătoare într-un cuib din faţa bisericii din imediata vecinătate a Casei de Cultură. Trebuie remarcat faptul că printre numeroşii participanţi la eveniment s-au numărat agricultori de pe toate cele patru văi de râuri din zonă – Topolog, Argeş, Vâlsan, Râul Doamnei. N-a lipsit nici deputatul de Curtea de Argeş, Mircea Drăghici, din al cărui colegiu parlamentar fac parte majoritatea membrilor fondatori, dar nici predecesorul său, Adrian Miuţescu. Aşa cum era de aşteptat, a fost prezent şi fostul ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Dumitru Cosmescu, dar şi reprezentanţi ai forurilor de specialitate judeţene – Marius Stroescu (APIA), Florin Povarnă (DADR), Marius Jurubiţă (PRDP), Victor Călătoru (Camera Agricolă) şi alţii.
La intrarea în holul Casei de Cultură, participanţii au primit mape care includeau un expemplar al ziarului ARGEŞUL de NORD, programul manifestării, actul constitutiv – incluzând elemente din statul şi scopul asociaţiei, care au facilitat discuţii extrem de animate ce au precedat desfăşurarea adunării generale. Deputatul Mircea Drăghici s-a întreţinut cu primarul Nicolae Smădu, care n-a lipsit, deşi era extrem de ocupat cu pregătirea celei de a doua ediţii a zilei comunei Domneşti, desfăşurată a doua zi şi cu numeroşi cetăţeni care au ţinut să-i supună atenţiei problemele care îi frământau. Participanţii au avut ocazia să se cunoască mai bine la o cafea şi o răcoritoare oferite cu generozitate de organizatori şi să schimbe opinii pertinente din domenii de sctivitate, înainte să intre în cocheta şi răcoroasa sală care a găzduit evenimentul.

Agricultura – izvor de bunăstare

În cuvântul de deschidere, preşedintele Virgil Baciu a mulţumit participanţilor pentru prezenţă şi a expus scopurile înfiinţării Asociaţiei ARGEŞUL de NORD: exprimarea intereselor comune ale fermierilor din sectoarele zootehnice, pomicole, viticole, legumicole, de creştere a animalelor ş.a.m.d.; reprezentarea, promovarea şi protejarea intereselor acestora în faţa autorităţilor şi administraţiei publice; implementarea de practici moderne şi marketing specific producţiei agricole pentru concentrarea aprovizionării şi desfacerii pe piaţă a produselor obţinute; sprijin şi asistenţă tehnico-financiară pentru membrii, pentru obţinerea avizelor de funcţionare şi finanţarea activităţilor, inclusiv prin obţinerea unor fonduri europene de dezvoltare rurală pe baza unor proiecte şi planuri de afaceri; promovarea metodelor şi tehnicilor de producţie pentru o agricultură ecologică, menită să protejeze mediul; colaborarea cu alte asociaţii sau fundaţii pentru organizarea unor acţiuni comune de consultanţă şi asistenţă, precum şi realizarea unei baze de date privind relaţii cu astfel de organisme din ţară şi străinătate; colaborarea cu sindicate şi organizaţii inclusiv patronale pentru promovaarea intereselor membrilor asociaţiei şi accelerarea procesului de formare profesională; furnizarea de consultanţă şi consiliere membrilor şi sprijinirea implementării legislaţiei UE, precum şi promovarea activităţilor care nu contravin legilor în vigoare, pentru diversificarea gamei produselor comercializate.
Virgil Baciu a insistat pe puterea exemplului ca instrument de învingere a reticenţelor oamenilor care sfinţesc glia cu sudoarea muncii muncii lor şi a exemplificat prin companiile de distribuire de material săditor de calitate către gospodari, declanşate încă din cursul anului trecut. Dumitru Cosmescu le-a vorbit celor prezenţi despre experienţa implementării Programului “Fermierul”, care a dat rezultate mai bune în Ardeal, decât în Muntenia, despre “Centura verde” din jurul localităţilor şi despre alte proiecte generoase ce pot aduce beneficii pe toate planurile pentru membrii comunităţilor locale. “De astăzi, zona noastră are avantajul existenţei acestei asociaţii!“ Ideea a fost susţinută şi de deputatul Mircea Drăghici, de primarul Nicolae Smădu – care s-a declarat mândru că localitatea pe care
o conduce a fost aleasă pentru lansarea şi sprijinirea generosului proiect al ARGEŞULUI de NORD – şi de fostul deputat Adrian Miuţescu.

“După 20 ani, a venit timpul să facem agricultură adevărată!”

Ideea a fost exprimată de Marius Stroescu şi a fost susţinută prin prezentarea subvenţiilor stabilite la Bruxelles pentru anul în curs, de 13 euro pe hectar, plus plăţi compensatorii de încă 83 euro, pentru terenurile cultivate, menţinute în condiţii bune de cultură şi mediu. “Bazinul pomicol Domneşti-Corbi-Nucşoara este de-a dreptul minunat, dar nevalorificat aşa cum ar merita. Cunosc, de asemenea, asociaţia de crescători de animale a doctorului Săvescu, s-a mişcat bine, dar mai are multe de făcut. Aştept, de pildă, inaugurarea primei stâne moderne, europene, pe această vale”.
Marius Jurubiţă, Florin Povarnă şi Victor Croitoru au prezentat pe rând situaţia din domeniile pe care le coordonează, insistând asupra necesităţii organizării unei colaborări strânse între producători pentru revitalizarea agriculturii, sector de bază al economiei naţionale. Sarcinile pe care trebuie să le îndeplinim sunt grele, căci nu mai dispunem de un învăţământ superior agricol de calitate, iar cercetătorii în domeniu sunt tot mai puţini – s-a spus. Trebuie să ieşim din confuzie, să înfiinţăm ferme şi plantaţii model, ecologice, să ne îndreptăm atenţia spre agroturism, valorificând tradiţia existentă încă, dar ameninţată cu dispariţia.
Totodată, s-au prezentat modalităţi practice de întocmire a unor proiecte de finanţare şi s-a exprimat disponibilitatea acordării consultanţei absolut necesare prin organismele agricole specializate. Pentru reuşită, toţi cei interesaţi sunt invitaţi să ia legătura cu Asociaţia ARGEŞUL de NORD, care le poate facilita contactele cu factorii de decizie. Aceasta are un sediu şi în Domneşti, în vecinătatea pieţei şi îşi propune pentru viitor amenajarea unui vast depozit de produse ecologice, care să fie valorificate prin vasta reţea de supermarkete existentă în ţară, pe bază de contracte ferme, reciproc avantajoase.
Dialogul cu sala a fost deosebit de viu şi a facilitat lămurirea unor probleme ale producătorilor. Totodată, s-a stabilit şi strategia de urmat pentru viitor.

Tombolă cu premii de specialitate

Organizatorii au dat dovadă de spirit de iniţiativă şi au oferit tuturor participanţilor prilejul de a participa la o tombolă cu premii diverse în unelte agricole. Practic, până la urmă nimeni n-a plecat cu mâna goală, ducând acasă cel puţin un premiu simbolic, care să-i amintească de ziua înfiinţării Asociaţiei Agricole ARGEŞUL de NORD. Extragerea premiilor de către un copilaş nu s-a putut realiza, pentru că micuţul s-a ruşinat şi a început să plângă, astfel că misiunea i-a revenit d-nei Picu, de le West TV. Astfel, premiul întâi, un motocultor, i-a revenit lui Ionel Mira (din Stăneşti), premiul doi, o maşină de tuns iarba – preotului Victor Sturzeanu (Corbi), iar premiul trei, o cositoare electrică, lui Vasile Moisil (Albeştii de Argeş). Premiile de consolare s-au constituit din furtune de udat grădina, cu accesorii, fierăstraie de mână, foarfece de curăţat pomii, săpăligi ş.a.m.d. Acestea au revenit în ordine următorilor: Nicolae Gabriel Haiducu, Nicolae Uşurelu, Gheorghe Andreescu, Ion Bacria, Victor Ion Matei, Viorica Şerban, Nicolae Marinoiu, Ion Nedelcu, Ion Stăniloiu, Gheorghe Maria, Constantin Ştefănescu, Mihaela Rotaru, Mihaela Vlad, Gheorghe Bîrdici, Constantin Zamfirescu, Traian Mihuţ, Petre Dumitru, Irina Berevoianu, Dumitru Sturzeanu, Bogdan Belu şi altora.
O ploaie binefăcătoare a marcat finalul evenimentului, reţinându-i pe participanţi la discuţii în holul Casei de Cultură. “Plouă în mai, ai mălai!”, a constatat o voce plină de optimism, amintind de înţelepciunea bătrânească…
Eva ADAM

Un răspuns sa “Pentru asigurarea dezvoltării rurale durabile, fermierii din nordul Argeşului strâng rândurile”

  1. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: