Nu-i ucideţi pe cei care v-au dat viaţă!

Domnilor guvernanţi, în ceasul al doisprezecelea, ca pe Dumnezeu vă rog să vă reconsideraţi poziţia faţă de pensionari. Ştim cu toţii că este criză, că se impun măsuri de austeritate, dar nu credeţi că ar trebui să aveţi mai multă grijă de cei care nu se mai pot proteja singuri prin munca lor cinstită? Aceşti oameni au făcut parte dintr-una din multele generaţii de sacrificiu, au trăit în teroarea Securităţii comuniste şi au trudit cu speranţa că astfel îşi vor câştiga măcar dreptul la bătrâneţi senine, scutite de grija zilei de mâine. După ce au pus bănuţ alb peste bănuţ alb pentru zile negre, după revoluţie s-au trezit săraci, căci leul s-a devalorizat. Au luat-o de la capăt, renunţând la o grămadă de lucruri care le-ar fi bucurat sufletele, şi când şi-au recăpătat cât de cât speranţele, s-au trezit că li se vor ciunti pensiile cu 15%. Este nedrept şi inuman ce li se întâmplă unor oameni care au cotizat anticipat toată viaţa şi s-au trezit cu pensii de câteva sute de lei. Pentru ei pledez acum, nu pentru cei cu sute de milioane de lei vechi pensie, pentru cei care, bătrâni şi bolnavi, nu ştiu cu ce să-şi acopere costurile traiului zilnic, al medicamentelor şi utilităţilor în iarna care vine. În situaţia lor poate sunt şi părinţii dvs., domnilor guvernanţi, dar sunt şi alţii pe care nu are cine să-i ajute. Nu-i condamnaţi la moarte pe cei neputincioşi!
Nu voi contesta decizia diminuării personalului bugetar, pentru că este una raţională, prin care se pot diminua cheltuielile nejustificate şi risipa. Dar şi aici trebuie să se facă o analiză pragmatică prea mult amânată, pentru a se decide păstrarea personalului competent, eficient şi corect. Şi când spun asta mă gândesc la cel din primării, la cel din sumedeniile de agenţii care se calcă pe picioare şi nu la cel de la catedră, din spitale sau din alte sectoare vitale, dar şi acolo se pot face corecturi. Şi mă gândesc, de asemenea, la beneficiarii a ajutoare sociale, precum Legea 416, prin care se încurajează puturoşenia în scopuri politic-electorale.
Domnilor guvernanţi, aceste măsuri de economisire nu vor duce la ceva bun dacă nu sunt dublate de cele cu scop de relansare economică. Deblocaţi plăţile către firme, în valoare de circa 1,5 miliarde euro, acordaţi facilităţi pentru crearea locurilor de muncă, investiţi în viitorul tuturor şi nu numai al clientelei politice! Aceste firme, plătitoare de taxe şi impozite pot revigora bugetul secătuit de risipă timp de ani de zile şi, totodată, pot reda speranţa oamenilor cinstiţi care şi-au câştigat traiul de zi cu zi prin muncă.
Cu speranţa că n-am fost chiar patetic, închei această scrisoare deschisă, convins că ştiţi la fel de bine ca oricare om raţional din această ţară că alta cale de urmat nu e!
Virgil BACIU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: