La Valea Iaşului s-a strâns la gură punga cu bani pentru biserici

La adoptarea bugetului local pe anul în curs, primarul Nicolae Barbu propusese câte 100 milioane lei vechi pentru fiecare din cele 5 parohii din comună. Invocând criza, după discuţii aprinse, consilierii locali au aprobat jumătate din sumă, fapt care i-a revoltat pe unii dintre preoţi. Mai apoi, s-a aprobat o suplimentare pentru parohiile din zona Cerbureni, unde numărul aleşilor locali e mai mare. Primarul a folosit momentul pentru a egaliza situaţia, propunând câte 300 milioane lei vechi pentru consolidarea bisericii de la Borovineşti şi pentru construirea unei capele mortuare la parohia Valea Iaşului. Numai că proiectul pentru aceasta estima suma necesară la 1,3 miliarde lei vechi, considerată “umflată”. Un alt argument de respingere a fost faptul că guvernul – la insistenţele deputatului Mircea Drăghici – tocmai alocase unor parohii din nordul Argeşului numai câte 100 milioane.
Consilierul PNGCD, Vasile Ungureanu a adoptat o poziţie radicală, propunând anularea tuturor hotărârilor cu bani pentru biserici, supărat de presiunile exercitate asupra familiei sale. S-au făcut auzite şi alte voci contestatare, dintre care s-au evidenţiat cele ale viceprimarului pesedist Marian Olărescu şi consilierului peremist Ion Dumitrescu, care invocând criza, s-au opus alocării banilor, chiar dacă erau virtuali, căci primarul Barbu afirmase că se vor da numai în condiţiile în care va exista excedent bugetar şi o rectificare pozitivă a bugetului local în iulie, ceea ce este mai greu de crezut. “ÎPS Calinic a venit la Borovineşti, a văzut că era nevoie urgentă de lucrări de consolidare şi ne-a spus că dacă vrem să avem biserică, să ne găsim sponsori! Sperând în ajutorul Consiliului Local, noi ne-am apucat de treabă cu materiale pe care nu le-am plătit…”, a spus consilierul sătesc Ion Barbu.
Când s-a ajuns la vot, din cei 10 consilieri locali prezenţi din totalul de 11, 5 s-au abţinut, 2 au fost contra şi numai 3 au fost pentru. Propunerea primarului Nicolae Barbu a fost respinsă, dând naştere – ca de obicei – unor comentarii pe alocuri răutăcioase. Cele mai multe au vizat grupul mai numeros al consilierilor din zona Cerbureni care, după ce s-au văzut cu sacii în căruţa bisericilor lor, au strâns din piele la nevoile celorlalte. Replica acuzaţiilor a fost aceea că nu puteau fi mai darnici din banul public cât timp Arhiepiscopia s-a dovedit zgârcită cu bisericile ortodoxe subordonate. Concluzia celor neutri: Consiliul Local Valea Iaşului este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: