Din activitatea deputatului Mircea Drăghici

Interpelare adresată ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely

Situaţia exploatării materialului lemnos din zona Muşăteşti

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în ultimii ani defrişările ilegale au luat o amploare fără precedent, iar metaforicul aur verde riscă să devină doar o amintire în multe zone ale ţării! Omenirea pierde anual păduri de circa 20 de milioane de hectare, o suprafaţă egală cu teritoriul Marii Britanii, defrişări care au drept consecinţă emiterea a milioane de tone de dioxid de carbon! Jaful de material lemnos continuă în pofida faptului că aproape zilnic poliţiştii, jandarmii şi angajaţii ocoalelor silvice dau amenzi şi întocmesc dosare. Tăierile ilegale şi furturile masive de arbori ameninţă echilibrul ecologic, aşa cum se întâmplă astăzi în nordul judeţului Argeş, în comuna Muşăteşti, unde se văd dealuri întregi de pe care pădurea a fost rasă fără milă, până la ultimul copac!
Defrişările ilegale de arbori tind să reducă drastic suprafeţele de pădure din zonă, totul, pe fondul existenţei unei legislaţii permisive, exploatată din plin de afaceriştii de pretutindeni, dar şi de unii localnici amatori de înavuţire peste noapte. Treptat, tot mai mulţi proprietari de păduri, samsari şi “investitori” au descoperit o modalitate facilă de câştig prin tăierea fără discernământ a mari suprafeţe de pădure. În ultimii ani, deşi autorităţile par să conştientizeze efectele dezastruoase ale fenomenului, măsurile aplicate sunt insuficiente şi ineficiente, atâta timp cât majoritatea cazurilor de infracţiuni silvice cercetate se referă la rromi prinşi la furat de lemne, în timp ce transporturile ilegale cu ajutorul camioanelor de mare tonaj par să existe doar în mintea localnicilor care le-au reclamat oamenilor legii.
Cu cât distanţa faţă de zonele locuite creşte, cu atât ororile silvice sunt mai numeroase. Localitatea Muşăteşti ocupă un sector important din Subcarpaţii Getici. Comuna beneficiază de două căi de comunicaţie majore: drumul naţional Curtea de Argeş – Câmpulung Muscel şi drumul judeţean Merişani – Brădetu. Pe aceste drumuri trec zilnic camioane de mare tonaj cu lemne, care nu fac altceva decât să accentueze starea deja proastă în care se află. Pe lângă defrişările abuzive, oamenii se plâng ca s-au trezit şi cu fisuri în structurile caselor, determinate de transporturile haotice de lemne!
Cetăţenii din Muşăteşti, care mi-au semnalat această problemă în cadrul audienţelor s-au plâns că autorităţile statului, începând cu Garda de Mediu şi terminând cu Direcţia Silvică, nu îşi îndeplinesc sarcinile şi atribuţiile. Oamenii au afirmat că s-au săturat să facă mereu reclamaţii, iar instituţiile statului să stea
cu mâinile în sân sau mai grav, să-i anunţe pe “ucigaşii pădurilor”, atunci când vin în control, ceea ce este strigător la cer. Locuitorii comunei Muşăteşti au făcut numeroase demersuri, dar codrul este jefuit fără ca nimeni să ia în calcul pericolele: defrişările afectează mediul şi clima, camioanele supraîncărcate cu buşteni distrug drumurile, oamenii asistă stupefiaţi cum legea este călcată în picioare!
Având în vedere toate aceste aspecte, vă adresez respectuos rugămintea, de a-mi comunica punctul de vedere oficial faţă de această situaţie şi măsurile ce se pot lua, pentru a împiedica extinderea defrişărilor abuzive din localităţile judeţului Argeş, dar şi de la nivel naţional, având în vedere importanţa acestei resurse naturale.
Deputat, Mircea Gheorghe DRĂGHICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: