Info culinar

Gãluşte de cartofi, umplute cu chifteluţe din cârnaţi
Ingrediente
Pentru chiftele: 600 g carne de porc (cârnaţi afumaţi), 1-2 ouã, 1-2 linguri fãinã, sare, piper, 5 cãţei de usturoi, pãtrunjel verde.
Pentru aluat: 1 kg cartofi, 1 ou, 200-300 g fãinã, sare, piper.
Ne mai trebuie: 50-100 g caşcaval ras, 100-150 g smântânã, 150 g pastã de roşii, 250 ml bulion gros, o lingurã zahãr, unt (ulei) pentru tavã.
Preparare:
Fierbeţi carnea tãiatã bucãţele (cârnaţii tãiaţi bucãţi) în apã cu sare şi îndepãrtaţi spuma de câte ori este nevoie. Carnea fiartã (cârnaţii) şi rãcitã o treceţi prin maşina de tocat, împreunã cu usturoiul şi pãtrunjelul. La ea adãugaţi oul, fãina, sarea şi piperul, dupã gust şi omogenizezi bine. Formaţi apoi chifteluţe, de mãrime mai micã, pe care le fierbeţi în apã clocotitã cu sare, timp de 10 minute. Le puneţi la scurs şi rãcit într-o strecurãtoare, fãrã sã aruncaţi apa în care au fiert. Între timp pregãtiţi aluatul, astfel: odatã cu carnea, puneţi la fiert, separat, în apã cu sare, cartofii. Scurşi şi rãciţi, îi curãţaţi de coajã şi-i treceţi prin maşina de tocat. Îi amestecaţi cu fãina, oul, sarea şi piperul şi omogenizaţi. La nevoie suplimentaţi cantitatea de fãinã.
Lucraţi repede aluatul, pentru cã are tendinţa sã se înmoaie şi parcã vã cere tot mai multã fãinã. Nu fiţi tentatã de acest lucru, pentru cã altfel gãluştele vor fi tari. Înfãinaţi bine masa de lucru, mâinile şi sucitorul şi astfel aluatul nu se va mai lipi. Acestea fiind precizate, pe masa de lucru, bine înfãinatã, întindeţi din cantitãţi mai mici de aluat, câte o foaie de 3-4 mm grosime, din care tãiaţi rondele (sau pãtrate) în care veţi înfãşura câte o chiftea. Repetaţi operaţia pânã la terminare. Aşezaţi gãluştele direct cum le modelaţi, într-o formã unsã cu unt (ulei) şi turnaţi pasta de roşii diluatã cu bulion şi zeama în care au fiert chiftelele (funcţie de cât sos doriţi sã aveţi lângã gãluşte), la care adãugaţi o lingurã de zahãr şi piperul, omogenizând. Presãraţi deasupra caşcavalul ras şi daţi totul la cuptorul încins, la foc potrivit, pentru 25-30 minute.
Se servesc calde, cu smântânã.
Timp preparare: o orã.
Complexitate: redusã.

Beigli cu mac

Ingrediente
Aluat pentru 2 sucituri: 200 g unt (sau margarinã), 600 g fãinã, 100 g zahãr praf, 2 gãlbenuşuri, 1 praf sare, 30 g drojdie proaspãtã, 200 ml smântânã, 50 ml lapte, 1 ou pentru uns aluatul.
Umpluturã: 600 g mac, 270 g zahãr, 3 linguri miere de albine, opţional – 100 g stafide, 1 linguriţă scorţişoarã mãcinatã, coajã de la o lãmâie, 1 esenţã rom.
Preparare:
Aluat: în 50 ml lapte cãlduţ dizolvãm 30 g drojdie împreunã cu 1 praf de sare. Într-un vas punem 600 g fainã, 200 g unt (margarinã), 100 g zahãr praf, 2 gãlbenuşuri de ou, laptele în care am dizolvat drojdia şi 200 ml smântânã şi începem sã lucrãm bine toate ingredientele pânã obţinem un aluat omogen. Punem aluatul într-o pungã
în care presãrãm un pic de fainã şi îl dãm la rece pentru 2 ore.
Umpluturã: cele 600 g mac le mãcinãm cu câteva linguri de zahãr. Într-o cratiţã punem 270 g zahãr, 3 linguri miere de albine şi 50 ml apã şi facem un sirop. În acest sirop adãugãm macul mãcinat, coaja rãzuitã de la o lãmâie, 1 linguriţã scorţişoarã şi 1 fiolã esenţã de rom (cine doreşte poate sã punã şi 100 g stafide) şi lãsãm sã fiarbã aproximativ 2-3 minute. Umplutura o lãsãm sã rãceascã bine.
Dupã ce au trecut cele 2 ore, timp în care am lãsat aluatul la rece, ne apucãm sã întindem pe o planşetã presãratã cu fainã suciturile. Înainte împãrţim aluatul în 2 bucãţi. Întindem fiecare parte sub formã dreptunghiularã cu o grosime de aproximativ 0.5 cm şi întindem o parte din umplutura rãcitã. Lãsãm pe fiecare parte a aluatului întins la margine un spaţiu liber de aproximativ 1-1,5 cm şi rulãm aluatul. Suciturile le aşezãm în formã de chec, în care punem hârtie
de copt în prealabil, ungem deasupra cu ou şi cu furculiţa înţepãm în mai multe locuri suciturile. Formele le punem în cuptorul încãlzit în prealabil şi lãsãm la copt primele 5 minute la foc mare, apoi reducem la foc mic şi coacem mai departe pânã sunt frumos rumenite (sau se face probã cu scobitoarea). Se scot din cuptor şi lãsãm sã se rãceascã în formã, acoperite cu un prosop. Se feliazã apoi şi se pot servi.
Poftã Bunã!
Complexitate: redusã.
Roxana MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: