Scandal pe privilegiile angajaţilor primăriilor

Luna martie a fost una deosebit de agitată în cadrul administraţiilor publice locale. Şi aceasta datorită faptului că în prima sa jumătate s-au votat bugetele pentru anul în curs. Criza le-a dovedit tuturor cât de grea este gospodărirea sărăciei. Colac peste pupăză, a trebuit să se ţină seamă şi de contractele colective de muncă negociate în urmă cu doi sau trei ani de către unii dintre primari cu sindicatele angajaţilor din primării. În virtutea acestora, funcţionarii publici şi personalul contractual aveau nişte drepturi suplimentare, de genul prime de vacanţă, de sărbători, de zile festive, de stres, la care se adăugau asigurarea banilor pentru îmbrăcăminte sau pentru hrana caldă zilnică (în medie câte 10 lei de om).
Mulţi dintre consilierii locali au luat foc auzind că negociaseră şefii administraţiei, considerând că efecte crizei trebuie suportate în mod egal de către toţi membrii comunităţilor. Reprezentanţii sindicali au ameninţat cu judecata, conştienţi că pot câştiga. Argumentele lor, potrivit cărora funcţionarii publici din primării ar avea salarii mici, în medie de 600-700 lei, după ce şi-au pierdut o parte din sporuri, au inflamat situaţia. Calculul elementar indică faptul că un beneficiar al mesei zilnice poate câştiga lunar în plus 200 lei, iar anual 2.400, adică 24 milioane lei vechi. Suma înmulţită cu numărul angajaţilor a fost transformată în tone de pietriş sau în metri de asfalt. S-a spus, de asemenea, şi că este imoral ca oameni care asigură cu 10 lei masa familiei pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale să-i îngraşe pe angajaţii primăriei, care au fost destul de şmecheri să se înscrie în sindicate, spre deosebire de amărâţi, pe care nu are cine să-i apere.
Pe de altă parte, este evident faptul că şi angajaţii primăriilor au pierdut din venituri. Noua lege a salarizării se va aplica de la 1 ianuarie 2011 şi până atunci vor cam face mărunt din buze. La ora actuală, în zona Curtea de Argeş sunt primării care au semnat amintitele contracte colective de muncă şi trebuie să le respecte, dar şi cazuri în care nu s-au semnat şi s-au scutit de bătăi de cap. Oricum, sunt de aşteptat procese, pentru că guvernul a aruncat acest măr al discordiei în curtea comunităţilor locale, pentru a le învrăjbi, ca să le stăpânească mai uşor. Cât de corect este modul în care se procedează, judecaţi şi dumneavoastră!…
Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: