Franţa şi România, favoritele la calificare din grupa D

Cum Franţa este adversarul nostru tradiţional din ultimele campanii de calificare, selecţionata României întâlnind reprezentativa “cocoşului galic” şi la Campionatul European din 2008 şi în preliminariile pentru Campionatul Mondial Africa de Sud 2010, nu ne vom concetra asupra jucătorilor exponenţiali din Hexagon şi vom trece la analizarea celorlate echipe naţionale din grupa noastră.
Adversara extrasă din urna a treia valorică, selecţionata statului Bosnia şi Herţegovina a fost, în anul 2009, aproape de calificarea în premieră la un turneu final de Cupa Mondială. Balcanicii au pierdut play-off-ul cu Portugalia, scoruri 0-1 şi 0-1, după ce au încheiat grupa a 5-a preliminară pe poziţia secundă, cu 19 puncte (11 mai puţine decât Spania). Pentru Bosnia şi Herţegovina, în preliminarii au jucat fotbalişti cu experienţa în Europa precum: Edin Dzeko, Vedad Ibisevic, Zvjezdan Misimovic, Sejad Salihovic, Zlatan Bajramovic. România a jucat două meciuri cu Bosnia şi Herţegovina, în preliminariile Campionatului European din 2004, scoruri 2-0 pe teren propriu şi 3-0 în deplasare.
Adversara extrasă din urna a patra valorică a fost Belarus. Ex-sovieticii au terminat pe locul al patrulea în grupa a 6-a preliminară pentru CM 2010, cu 13 puncte (14 mai puţine decât câştigatoarea seriei, Anglia). Cel mai reprezentativ jucător al selecţionatei “ruşilor albi” este mijlocaşul ofensiv al echipei germane VfB Stuttgart (la care evoluează şi românul Ciprian Marica), Aliaksandr Hleb (va împlini 29 ani la 1 mai). Acesta a adunat 51 selecţii (6 goluri) pentru Belarus şi a mai jucat la BATE Borisov, Arsenal Londra şi FC Barcelona. Un alt jucător important este atacantul Vitali Kutuzov (46 selecţii, 13 goluri), care joacă la AS Bari, după ce a mai trecut pe la AC Milan, Sporting Lisabona, Sampdoria Genova şi AC Parma. În preliminariile Campionatului European din 2008, România a învins de două ori Belarus, cu acelaşi scor, 3-1.
Albania, adversara extrasă din urna a cincea valorică, a terminat a cincea (penultima) în grupa 1 preliminară pentru CM 2010, cu 7 puncte (14 mai puţine decât câştigătoarea Danemarca). Unul dintre internaţionalii reprezentativi ai Albaniei este mijlocaşul defensiv Lorik Cana (26 ani, 36 selecţii, un gol). Născut în Pristina – Iugoslavia/Kosovo, Cana are paşaport francez; a jucat la Paris Saint-Germain şi la Olympique Marseille, iar acum se află în Anglia, la Sunderland. Căpitanul echipei naţionale, Ervin Skela, are 33 ani, 60 selecţii, 10 goluri şi paşaport italian. Joacă în 2:Bundesliga, la TuS Koblenz, dar a evoluat la Eintracht Frankfurt, Arminia Bielefeld, 1. FC Kaiserslautern, Ascoli sau Energie Cottbus. Atacantul Erion Bogdani (32 ani, 52 selecţii, 12 goluri) joacă în Italia din anul 2000, trecând pe la Reggina, Salernitana, Hellas Verona, Siena, Livorno şi Chievo Verona – unde se află în prezent.
Luxemburg este adversara extrasă din ultima grupă valorică (a şasea). Ca şi Albania sau România, Luxemburg a terminat preliminariile pentru C.M. 2010 pe locul al cincilea, penultimul. Luxemburghezii antrenaţi de Guy Hellers au reuşit însă cea mai mare surpriză din ediţia 2008-2009 a calificărilor, poate cea mai maredin istoria preliminariilor pentru Cupa Mondială: victorie, în deplasare, cu Elveţia, scor 2-1 (10 septembrie 2008, la Zürich, golurile învingătorilor fiind marcate de Jeff Strasser şi Fons Leweck)! De departe cel mai reprezentativ jucător luxemburghez este fundaşul Jeff Strasser (35 ani), căpitanul echipei. Internaţional din anul 1993, Strasser a adunat 95 selecţii (record naţional) şi 7 goluri pentru Luxemburg. A jucat, în străinătate, la FC Metz, 1. FC Kaiserslautern, Borussia Mönchengladbach, Racing Strasbourg, iar acum se află în Elveţia, la Grasshopper Zürich. Un alt fotbalist important este mijlocaşul Mario Mutsch (25 ani, născut în Belgia), fost la FC Aarau (Elveţia), acum la FC Metz (Franţa). România a întâlnit Luxemburgul în preliminariile CE 2004, scoruri 4-0 (a), 7-0 (d), şi în preliminariile CE 2008, scoruri 3-0 (a), 2-0 (d).
În clasamentul FIFA din ianuarie 2010, componentele grupei D a preliminariilor pentru CE 2012 ocupă următoarele poziţii: 7. Franţa (1.117 puncte), 38. ROMÂNIA (745 p.), 48. Bosnia şi Herţegovina (645 p.), 80. Belarus (397 p.), 97. Albania (336 p.), 124. Luxemburg (195 p.).
Iată şi componenţa grupelor:
Grupa A:
Germania
Turcia
Austria
Belgia
Kazahstan
Azerbaijan
Grupa B:
Rusia
Slovacia
Irlanda
Macedonia
Armenia
Andorra
Grupa C:
Italia
Serbia
Irlanda de Nord
Slovenia
Estonia
Insulele Feroe
Grupa D:
Franţa
România
Bosnia-Herţegovina
Belarus
Albania
Luxemburg
Grupa E:
Olanda
Suedia
Finlanda
Ungaria
Moldova
San Marino
Grupa F:
Croaţia
Grecia
Israel
Letonia
Georgia
Malta
Grupa G:
Anglia
Elveţia
Bulgaria
Ţara Galilor
Muntenegru
Grupa H:
Portugalia
Danemarca
Norvegia
Cipru
Islanda
Grupa I:
Spania
Cehia
Scoţia
Lituania
Lichtenstein
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: