Chifteluţe-papanaşi din legume, cu sos special din iaurt

Ingrediente
Pentru chifteluţele-papanaşi:
– o ceapă, 1-2 căţei de usturoi, un ardei iute roşu, 6 linguri ulei, 250 ml supă de legume, 75 g griş, 2 ouă, 250 g morcovi, 250 g dovlecei, sare, piper, pesmet, dacă va fi nevoie ulei pentru prăjit.
Pentru sos: o legătură de ceapă verde, un căţel de usturoi, 3 linguri de maioneză, 100 g iaurt gros, o linguriţă muştar, 2 linguriţe zeamă de lămâie, sare, piper.
Preparare:
Încingeţi o lingură de ulei şi căliţi ceapa, usturoiul şi ardeiul iute, tocate. Turnaţi supa şi daţi în clocot. Turnaţi în ploaie grişul şi înglobaţi-l amestecând continuu, apoi acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit, la foc mijlociu spre mic, circa 5 minute. Luaţi de pe foc, lăsaţi să se răcească şi înglobaţi ouăle, pe rând, amestecând energic.
Acum este momentul să pregătim sosul, astfel: amestecaţi maioneza, iaurtul cu sucul de lămâie, muştarul, rondelele de ceapă verde şi usturoiul tocat. Condimentaţi cu sare şi piper, după gust. Ornaţi în funcţie de imaginaţie. Daţi la rece, la frigider, cel puţin 30 minute. Separat, radeţi morcovii şi dovleceii pe răzătoarea cu ochiuri mari. Înglobaţi morcovii în 1/2 compoziţie de griş, iar dovleceii în cealaltă jumătate. Dacă mai este nevoie, adăugaţi puţin pesmet, astfel încât să obtineţi un amestec care să se poată modela, dar nu exagerat de tare. Condimentaţi ambele compoziţii cu sare şi piper, după gust şi modelaţi papanaşii de mărimea unor chifteluţe. Prăjiţi-i în restul de ulei încins, pe ambele părţi, la foc mijlociu, până sunt făcuţi şi sunt rumeniţi frumos. Serviţi-i calzi, cu sos special de iaurt şi salată de sezon.
Menţiuni:
Papanaşii-chifteluţe cruzi, neprăjiţi, se pot păstra la congelator. Când aveţi nevoie, îi scoateţi şi fără să-i decongelaţi, îi prăjiţi în ulei încins.
Timp Preparare: o oră.
Complexitate: redusă.
Roxana MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: