Cum se sărbătoreşte Crăciunul în lume

Tradiţii de Crăciun în Italia

De la cele mai noi până la cele mai vechi, tradiţiile de Crăciun sunt transmise din generaţie în generaţie cu un spirit aparte ce an de an capătă noi contururi. Dacă sunteţi fascinaţi de tradiţiile de Crăciun ale altor popoare, cele din Italia vor fi cu siguranţă printre cele care vă vor lăsa fără cuvinte. O importantă tradiţie italienească este cea a cântăreţilor. An de an, cei care serbează naşterea lui Iisus ascultă colinde şi cântece cântate la un instrument specific Scoţiei, anume cimpoiul. Din păcate, această tradiţie este pe cale de dispariţie, deoarece nu mai este respectată cum era odinioară. Tradiţia scenetelor are loc în ajunul Crăciunului, moment în care sunt organizate scenete şi piese de teatru cu scenarii inspirate din cărţile sfinte. Cum întreaga lume are un Moş Crăciun, Santa Claus, Pere Noel sau Saint Nicholas şi Italia are Santa Claussete, varianta feminină a lui Moş Crăciun. Aceasta este cunoscută şi sub numele La Befana. Legenda spune că La Befana s-a consultat cu trei regi astrologi pentru a-l găsi pe copilul Iisus şi pentru a-i oferi acestuia adăpost. Importantă şi respectată de italieni în perioada sărbătorilor de iarnă este şi povestea potrivit căreia sărbătoarea Crăciunului trebuie să dureze 12 zile. Astfel toate relele din an vor fi spălate şi în noul an toată lumea va intra cu dreptul, fără păcate.

Obiceiuri de Crăciun în Scoţia

Black Bun este o prăjitură cu multe fructe, condimente şi whisky, o reţetă veche de secole şi foarte populară, fiind inspirată de vechile Sun Cakes, prăjituri ale Soarelui, o moştenire scandinavă. Acestea erau de formă rotundă, cu o gaură în mijloc şi linii simetrice, care aminteau de razele Soarelui. Potrivit unei tradiţii ancestrale, roiurile de albine ies din stupi în dimineaţa de Crăciun, călătoresc puţin prin împrejurimi, pentru a reveni la scurt timp după aceea. Chiar dacă niciun scoţian nu a oferit vreo explicaţie solidă, se spune că albinele vin să se bucure de sărbătoare şi să vadă cum petrec oamenii cu această ocazie specială, pentru a reveni ulterior în căsuţele lor. Dar Crăciunul este şi un moment bun pentru ghicirea viitorului, chiar dacă aceste tradiţii nu sunt prea bine văzute de Biserică, fiind inspirate de practicile păgâne. Cea mai simplă metodă este examinarea tăciunilor şi cenuşii rămâse în vatră, după ziua de Crăciun. Dacă apare un picior ce pare a păşi spre casă, va veni cineva nou sau în anul următor se va naşte un nou membru al familiei.
Alt obicei este arderea Iernii Vechi, numită popular Cailleach. O bucată de lemn, aleasă sau sculptată pentru a reprezenta, fie şi grosolan, chipul unei femei bătrâne, este arsă într-un foc zdravăn, întreaga familie adunându-se în jur. Astfel este ars tot ghinionul anului care se încheie, precum şi certurile şi duşmăniile, pentru a începe un an nou şi fericit.
Se mai păstrează şi tradiţia Candlemas Bull, potrivit căreia în dimineaţa zilei de 2 februarie, când se sărbătoreşte Candlemas, un bivol străbate cerul, sub forma unui nor. În funcţie de dimensiunile, culoarea şi direcţia în care acesta se mişcă, se poate afla cum va fi anul care vine. Dacă norul merge spre răsărit, va fi un an bun, dar dacă merge spre sud recolta va fi săracă. La fel ca în Irlanda şi în întreaga cultură celtică, s-a păstrat şi în Scoţia tradiţia de a aprinde de Crăciun o lumânare pentru a ajuta un străin să îşi găsească drumul. Tot în Scoţia se sărbătoreşte şi Oidche Choinnle, sau Noaptea Lumânărilor, când la ferestre se pun mai multe lumânări, pentru Sfânta Familie. Negustorii obişnuiesc să dăruiască lumânări tradiţionale cumpărătorilor, ca un simbol al norocului şi păcii.

Danemarca: Julaften

Ajunul Crăciunului, sau “Julaften”, este cea mai importantă sărbătoare în Danemarca. Masa de Crăciun este servită la miezul nopţii, iar mâncarea tradiţională este budinca preparată din orez. O singură alună este ascunsă în budincă, aşa că, se consideră, că acela care o găseşte va avea noroc în anul următor. Danezii lasă, de asemenea, un bol cu budincă elfilor, numiţi Nisse, care vor cauza ghinioane dacă nu sunt trataţi corespunzător în noaptea Ajunului de Crăciun.

Finlanda: Reindeer lassoing

Un lucru este sigur: în Finlanda sunt mai mulţi reni decât oameni. Localnicii, care de secole cresc şi dresează renii îmbrăcaţi în costume festive, îi învaţă pe turiştii care vizitează ţara în perioada Crăciunului să prindă renii cu frânghii, precum în vestul sălbatic. De asemenea, turiştii pot opta pentru diferite tururi în sănii trase de reni.

Ţara Galilor: The Mari llwyd

În sudul Ţării Galilor se păstrează încă un obicei pre-creştin, înrudit cu Halloween-ul. Tradiţia cere să fie ales un localnic în fiecare oraş, care să fie “Mari llwyd”. Acest personaj se plimbă prin oraş îmbrăcat în alb, merge pe la fiecare casă şi-i provoacă pe localnici la un concurs de recitat poezii şi cere mâncare şi bautură.

Polonia: Wigilia

Cuvântul “Wigilia” înseamnă în limba latină “a măsura timpul”. În Polonia, masa de Crăciun nu începe până când nu se zăreşte prima stea pe cer, care este un simbol pentru steaua de la Betleem. Oaspeţii încep atunci cina, lămuresc toate neînţelegerile din anul care a trecut şi se gândesc la dorinţele pentru anul viitor.

Hawai: Festivalul Luminilor

Festivalul Luminilor din Honolulu este o adevarată sărbătoare caracterizată prin parade în centrul oraşului, iar momentul culminant este reprezentat de apariţia lui Moş Crăciun şi a soţiei sale, Tutu Mele. Tot în această seară, este luminat bradul de Crăciun, precum şi toate străzile din centrul oraşului.

Suedia: Sărbătoarea Sfintei Lucia

Conform legendei, Sfanta Lucia ducea mâncare creştinilor persecutaţi, folosind lumânări pentru a-i “deschide” calea. Generozitatea ei este rememorată în fiecare dimineaţă a zilei de 13 decembrie, când cea mai mare fiică din fiecare familie de suedezi îşi trezeşte familia cântându-le şi servindu-i cu prăjitură cu şofran.
Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: