VEŞTI DIN BEREVOEŞTI – În loc de concluzii

Considerăm că istoricii şi arheologii au datoria să continue studiile şi cercetările legate de istoria comunei Berevoeşti, să efectueze săpături pentru a da la iveală noi mărturii şi informaţii importante, iar autorităţile locale să sprijine aceste acţiuni.
Este important şi credem că se va ajunge la concluzii surprinzătoare dacă se vor intensifica eforturile pentru studierea străvechiului sat Colcotiva, care se afla în poiana Colcotivei în apropiere de punctul unde pârâul cu acelaşi nume se varsă în Râuşor. Sunt încă vizibile fragmente de cruci, ruine, tulpinile unor pomi fructiferi şi copaci foarte bătrâni, care ne pot aduce unele mărturii.
Biserica satului Colcotiva şi cimitirul s-au aflat mai jos, în apropierea pârâului Porancea, la nord-vest de Castelul de la Râuşor.
Cimitirul satului se afla la cca. 500 m amonte de biserică, unde curge Pârâul Bisericii.
Schitul Bândea s-a aflat pe ridicătura ce azi se cheamă Cârstenie sau Bordeeni şi datează din anii 1720. Sătenii mai vârstnici spun că ar fi fost construit de doi boiernaşi Nicolae şi Dumitraşco.
În punctul numit Malul Viei, la estul Berevoeştilor-Pământeni s-ar fi aflat o cetate ale cărei ruine s-au pierdut în timp.
Trebuie acordată o mai mare atenţie întreţinerii “izvoarelor din piatră” – crucile în special, de pe teritoriul comunei. De modul cum vom şti să conservăm aceste dovezi şi de activitatea viitoare de cercetare care va aduce noi mărturii despre istoria locurilor berevoeştene, depinde  implicarea noastră în trecutul îndepărtat al existenţei omului pe Valea Bratiei.
Este încă nevalorificat tezaurul documentar rămas de la regretatul profesor doctor Vasile V. Caramelea, care se găseşte azi la locuinţa sa din Berevoeşti, la “Staţia pilot”.
Responsabilii culturali din Berevoeşti, de la judeţ şi de la Ministerul Culturii şi Cultelor, sperăm să dovedească mai multă receptivitate în ceea ce priveşte fondul cultural din acest loc de pe Valea Bratiei.
Napoleon Titu Berevoescu

Un răspuns sa “VEŞTI DIN BEREVOEŞTI – În loc de concluzii”

 1. EUGEN MIHAESCU Says:

  Buna dimineata, domnule Berevoescu!

  Ma numesc Eugen Mihaescu.
  Am fost studentul domnului profesor Caramelea, am lucrat cu profesorul, am facut cercetari in Berevoesti. Sotia mea a fost si ea studenta domnului profesor si a publicat impreuna cu domnia-sa in reviste de specialitate. Mi-am facut lucrarea de diploma la Berevoesti. Am fost chiar apropiati domnului profesor Caramelea, dar viata ne-a dus pe alte carari…
  Va rog sa-mi spuneti ce este cu fondul documentar de la statia pilot. A cui este casa acum? Stiu ca dl. profesor avea un baiat, urmase facultatea de Aerospatiale. Nu mai stiu nimic. Va rog sa-mi spuneti ce mai este pe la statia pilot. Lucreaza cineva? Unul dintre fiii mei are preocupari in domeniul antropologiei culturale si poate ca ar putera continua (cine stie?!) ceea ce a facut dl. profesor Caramelea. Noi nu am mai continuat cu antropologia, eu am facut presa, iar sotia mea sociologie. Asa a vrut viata, dar poate ca unul dintre baietii nostri (avem trei) ar putea continua…M-as bucura sa-mi raspundeti.
  Cu stima,
  Eugen Mihaescu
  Bucuresti
  0722.662.958
  021.413.81.77

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: