Un vot existenţial pentru viitorul ţării: ALEGEŢI MIRCEA GEOANĂ PREŞEDINTE!

În aceste zile, mai mult decât oricând, România pare să fi devenit o ţară de neguvernat. Criza economico-financiară a fost agravată de cea instituţională. Tot mai mulţi cetăţeni cu simţ de răspundere înţeleg faptul că se impune ca punct de pornire o soluţie politică de rezolvare. Aceasta poate fi dată de rezultatul alegerilor prezidenţiale de duminică, 6 decembrie, când se va desfăşura turul doi. În marea finală se vor confrunta preşedintele încă în exerciţiu, Traian Băsescu, sprijinit de către PD-L şi candidatul PSD, Mircea Geoană, sprijinit de către liderul PNL, Crin Antonescu, de UDMR şi de alţi foşti contracandidaţi în primul tur. Cum s-a ajuns la această situaţie?…

Blocaj instituţional

În ediţia precedentă vă informam despre desemnarea lui Lucian Croitoru pentru postul de premier, de către şeful statului, în dispreţ faţă de majoritatea parlamentară care provocase în 13 octombrie căderea Cabinetului Boc şi avansase soluţia Klaus Johannis. În 4 noiembrie, coaliţia a respins prin vot cabinetul dorit de chiriaşul de la Cotroceni, care îşi asigurase numai sprijinul partidului prezidenţial, reiterând susţinerea primarului Sibiului pentru postul de premier. Traian Băsescu a considerat votul respectiv drept un afront personal, pentru că fusese dat chiar în ziua sa de naştere. Cea de a doua desemnare a fost a primarului PD-L din sectorul 3 al capitalei, Liviu Negoiţă. Cum nici acesta nu şi-a asigurat alt sprijn politic decât de la propriul partid, şi cum şi-a asumat programul de guvernare Croitoru, majoritatea parlamentară a anunţat că va avea aceeaşi soartă. Cabinetul Boc şi-a continuat interimatul. Parlamentul a adoptat deciziile legislative necesare care i-ar fi permis să înainteze proiectul de buget naţional pentru anul 2010, pentru a se putea înscrie în cerinţele FMI pentru acordarea împrumutului solicitat de România. Preşedintele Băsescu a refuzat promulgarea legilor care ar fi permis prezentarea bugetului. Greva prezidenţială a primit drept răspuns o grevă parlamentară care a blocat prezentarea Cabinetului Negoiţă la investitură, ţinându-se seama de ameninţările şefului statului cu alegerile parlamentare anticipate.
În acelaşi timp s-a desfăşurat o campanie electorală dură pentru alegerile prezidenţiale.

Referendumul, găselniţa lui Băsescu

Tot mai izolat pe scena politică, pentru a nu eşua în apele alegerilor, fostul marinar a mizat pe referendumul prin care urmărea diminuarea puterii forului legislativ suprem. A fost o mişcare inteligentă, care până la urmă l-a adus în turul doi. De la bun început era evident faptul arătat şi de sondaje că lupta se va da în trei. Băsescu şi Geoană porneau ca favoriţi ai hârtiei, dar nu era de neglijat nici liberalul Crin Antonescu. Acesta şi-a depăşit condiţia de outsider, cu care l-au creditat analiştii politici, iar proiectul său, România bunului simţ, cu aerul său novator, a prins peste aşteptări. Confruntarea cu Băsescu, de la Cluj, i-a adus un plus de popularitate, însă după cea din 20 noiembrie, de la Palatul Parlamentului, n-a reuşit să-şi egaleze contracandidaţii şi să şteargă decalajul, ca să nu spunem handicapul cu care intrase în cursa prezidenţialelor.
Rezultatul exerciţiului electoral din 22 noiembrie i-a calificat pentru finala mare, de duminică, pe Băsescu şi Geoană, departajaţi de ceva mai mult de un procent în preferinţele electoratului. Având în vedere atuurile din start şi speranţele candidatului PD-L, rezultatul poate fi asimilat unei înfrângeri. Lupta însă continuă şi primul care a marcat în dimineaţa zilei de 23 noiembrie a fost Crin Antonescu. Dând dovadă de realism politic, a anunţat că personal rămâne consecvent poziţiei anunţate anterior şi că, pentru interesul ţării, îşi va sacrifica orgoliile personale şi îl va sprijini pe Mircea Geoană să ajungă preşedintele României. Ca lider naţional al unui partid istoric, a ştiut să-şi motiveze decizia pentru a nu părea drept o capitulare, prin respectarea unor principii liberale şi susţinerea lui Klaus Johannis ca premier al României.
Reacţia lui Mircea Geoană a fost imediată: exprimând recunoştinţa şi preţuirea pentru un astfel de gest politic, a acceptat mâna întinsă de Crin Antonescu. Traian Băsescu şi PD-L au condamnat asocierea PSD şi PNL, folosind cuvinte grele. Marţi, 24 noiembrie, forurile conducătoare din partidele coalizate au acceptat în unanimitate cele convenite de către lideri, inclusiv soluţia Johannis de promovare a unui viitor guvern social-liberal. În aceeaşi zi, Marko Bela şi UDMR bătea palma cu Crin Antonescu şi PNL, alăturându-se noii coaliţii. A doua zi, PSD şi PNL, prin liderii lor semnează protocolul de colaborare politică. Băsescu, fără a pomeni nimic despre bugetul naţional, somează parlamentul să ia măsurile necesare pentru traducerea în viaţă a voinţei populare exprimate în sensul unui legislativ naţional unicameral, cu mai puţini aleşi. Referendumul a fost votat în orb, fără informarea de rigoare a populaţiei şi fără a spune că, tradiţional, România are Parlament bicameral, iar Tratatul de la Lisabona, semnat de însuşi Traian Băsescu, impune ca în câţiva ani ţările din UE să aibă două camere parlamentare! Cine pe cine păcăleşte?…

“Să trăiţi bine!” – sună azi ca un blestem

Cu această lozincă a câştigat Traian Băsescu prezidenţialele din 2004. După 5 ani de mandat, pentru omul de rând sună cinic, căci este departe de acest deziderat, cât timp a primit circ în loc de pâine. Dacă până în 2008 guvernarea liberală a avut realizări în plan socio-economic şi pentru că a beneficiat de sprijinul PSD pentru a rezista presiunilor de la Cotroceni, Guvernul Băsescu-Boc s-a dovedit a fi cel mai neperformat din ultimii 50 ani. Lipsit de viziune politico-economică, a izolat România pe plan mondial şi a aruncat în sărăcie milioane de oameni. Profesorul de drept constituţional “Traian Boc”s-a făcut de râs prin respingerea legilor prin care şi-a asumat răspunderea. Săptămâna trecută, interimatul guvernului său s-a încheiat. Curtea de Apel Bucureşti a respins decizia de revocare/demitere a ministrului de Interne PSD, Dan Nica şi, implicit, instalarea lui Vasile Blaga (PD-L). Avem un guvern ilegal care organizează turul doi al alegerilor. Aşa ceva este posibil numai în ţara lui Pazvante Chiorul!
Din motive uşor de înţeles, Traian Băsescu evită să vorbească despre bilanţul mandatului său. Intrarea ţării noastre în NATO sau în UE nu este o reuşită personală. Tot aşa, nici nominalizarea lui Dacian Cioloş comisar european pentru Agricultură sau KO-ul administrat de Lucian Bute lui Librado Andrade. Observaţi că n-am pomenit despre jab-ul de la Ploieşti, pentru că face parte din alt film! Noi putem trăi bine şi fără astfel de mizerii.

“O singură Românie a bunului simţ!”

Aşa sună proiectul Geoană-Antonescu propus cetăţenilor care îşi doresc să trăiască într-un climat de normalitate, departe de scandaluri şi, mai ales, fără teama zilei de mâine. Luni, 30 noiembrie, Klaus Johannis a revenit din străinătate şi s-a întâlnit cu cei doi lideri politici care îi susţin candidatura la postul de premier. În disperare de cauză, în ceasul al doisprezecelea, cel ce-şi doreşte încă un mandat, a anunţat că vrea să-l întâlnească pe premierul agreat. Condiţia imperativă a scoaterii PD-L din izolare minează această iniţiativă care, de altfel, a primit răspunsul diplomatic cuvenit.
Luni, 30 noiembrie, după-amiază, Geoană şi Antonescu s-au întâlnit la Palatul Parlamentului cu Johannis. La final s-a anunţat că guvernul viitor va fi unul eminamente politic, condus de primarul sibian care va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte componenţa sa. De asemenea, va lucra pe un buget multianual de minim 3 ani, având competenţa drept imperativ. Prima lege pe care o va adopta va fi aceea a responsabilităţii fiscale (cerute de FMI), după care se va abroga impozitul forfetar. În 2010 nu se vor creşte taxele şi impozitele, se va menţine cota unică de impozitare, iar ţinta de viitor este reducerea fiscalităţii. Johannis a anunţat că de Ziua Naţională va fi alături de cei doi lideri politici la Timişoara, dar nu va acţiona ca un vector de campanie.
În mod evident, opoziţia anti-Băsescu s-a consolidat într-o echipă care acţionează unitar în interesul cetăţenilor. Dacă aceştia îşi doresc ieşirea din criză, revenirea la valorile tradiţionale şi o viaţă mai bună, trebuie să-şi exprime dezideratul votând duminică Mircea Geoană preşedinte! Pentru fiecare cetăţean responsabil, în ziua de Sf. Nicolae trebuie să voteze cu mintea pentru a dărui copiilor dreptul de a spera la un viitor pe care-l merită pe deplin.
Drumul nostru înainte – Mircea Geoană preşedinte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: