Postul Naşterii Domnului (Postul Crăciunului)

Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului ne dă putinţa curăţirii trupeşti şi sufleteşti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Prorocului Moisi, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia aşteptau venirea lui Mesia cu post şi rugăciune, aşa se cuvine să aştepte creştinii şi să întâmpine prin ajunare pe “Cuvântul lui Dumnezeu” născut din Fecioara Maria.
Acest post ţine 40 zile, de la 15 noiembrie la 25 decembrie. Lăsăm sec în seara Sf. Filip, la 14 noiembrie. Dacă această zi cade miercurea sau vinerea, începem postul în seara zilei de 14 noiembrie.
Postim de carne, ouă şi brânză. Lunea, miercurea şi vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) şi fără vin. Marţea şi joia se dezleagă la untdelemn şi vin. Sâmbetele şi duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin şi peşte.
Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, mâncăm untdelemn şi bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci dezlegăm şi la peşte. Marţea şi joia mâncăm peşte, untdelemn şi bem vin. Când cade în aceste zile vreun sfânt mare, hramul sau sărbători se bea vin roşu.
În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara, şi anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Naşterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 şi 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea – căci în aceste zile se prăznuiesc sfinţi mai însemnaţi.
MÂNCĂM PEŞTE la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie, chiar dacă această sărbătoare ar cădea miercurea sau vinerea. De asemenea, mâncăm peşte în lunile, miercurile şi vinerile acestui post, dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
În sfârşit dezlegăm la peşte în zilele cu sfinţi însemnaţi, precum 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, dacă aceste zile cad marţea sau joia, cu atât mai mult când marţea sau joia se întâmplă hramul bisericii.

Mâncare de ciuperci

Ingrediente: 1/2 kg ciuperci; o ceapă; 50 ml ulei; 2 roşii; un ardei gras; o linguriţă boia dulce; piper; pătrunjel; sare.
Mod de preparare: această mâncare de ciuperci se poate pregăti cu diferite specii de ciuperci (mănătărci, champignon, ghebe etc.), dar iese mult mai bună când amestecaţi mai multe tipuri de ciuperci. Dacă nu se vrea o mâncare de post, este bine să înlocuiţi uleiul cu untură, tocăniţa de ciuperci va fi mult mai gustoasă astfel. Se toacă ceapa şi se căleşte în ulei. Se adaugă ciupercile tocate şi sarea. Se fierb acoperite până mai scad, se pune apoi ardeiul gras tăiat cubuleţe şi o linguriţă de boia dulce. Când sunt aproape fierte, se adaugă şi roşiile curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe. Când au fiert, se iau de pe foc, se adaugă piper măcinat şi pătrunjelul tocat mărunt.
Vă dorim poftă bună!

Prăjitură de post

Deşi suntem în Postul Crăciunului, nu trebuie să ne abţinem de la prăjiturele, mai ales dacă acestea sunt speciale pentru perioada de post. Această prăjitură, deşi cere un pic de migală, este foarte gustoasă şi pufoasă.
Ingrediente: 3 căni făină; 6 linguri mari de cacao; 2 linguriţe bicarbonat; 2 căni zahăr; 2 pliculeţe de vanilie; 2 căni apă; 10 linguri ulei (nu de măsline); 2 linguri oţet coajă de la o portocală sau lămâie.
Mod de preparare: într-un bol amestecăm (ca la maioneză) coaja de portocală sau lămâie cu uleiul, apoi adăugăm oţetul, vanilia, apa şi zahărul. Amestecăm bine, să se dizolve zahărul. Într-un alt bol amestecăm făina, cacaoa şi bicarbonatul, le punem într-o sită şi le cernem direct în celălalt bol. Aşa va creşte mai bine prăjitura. Amestecăm puţin, ungem o tavă cu ulei, o tapetăm cu faină, turnăm compozitia şi dăm tava la cuptor (preîncălzit) la 170 grade, pentru 35-40 minute. Se ornează cu zahăr pudră, cacao sau cu fructe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: