Războiul rozelor la Şcoala “Mircea cel Bătrân”

P1060950Pentru învăţământul argeşean, vacanţa de vară a fost una a pătimirii. Ministerul Educaţiei s-a trezit că nu are banii necesari pentru acoperirea salariilor cadrelor didactice până la sfârşitul anului şi a căutat soluţii de rezolvare a problemei. Iar cea mai la îndemână chiar şi pentru un neştiutor de carte era reducerea de posturi. Şi d-na ministru Ecaterina Andronescu şi-a mânat subordonaţii s-o aplice. Sindicatele au făcut scandal, au ţipat, s-au jeluit, dar cine a stat să le asculte?… S-a spus că se încalcă legea, procedurile, regulamentele şi poate chiar aşa s-a şi întâmplat când circa 600 cadre didactice argeşene au fost puse pe lista neagră. Asta după ce s-au luat în calcul şi numele pensionabililor. Întâmplător sau nu, în cursul verii au fost scoase la concurs pentru titularizare numeroase catedre, care s-au şi ocupat şi s-au emis deciziile aferente. Totodată, s-au înregistrat şi numeroase cereri de suplinire şi vreo 40 de continuare a activităţii depuse de către pensionabili.

Doamna Parfene şi cumulul de funcţii

D-na Iliana Parfene a făcut o carieră didactică de 40 ani, timp în care şi-a atras simpatii şi respect din partea părinţilor elevilor săi. Soţie de general de armată în retragere, are – cu siguranţă – un statut respectabil în lumea aşa-zis bună din Curtea de Argeş. În ultimii ani, dumneaei a cochetat şi cu politica şi, probabil pentru că a iubit trandafirii, a ajuns şi consilier local PSD, înlocuind-o pe colega Claudia Mihăilescu, demisionată din legislativul municipal în 30 iunie din motive personale. Tot cam în aceeaşi perioadă, d-na Parfene a primit şi decizia de pensionare. Care i-a picat destul de prost la stomac, mai ales că garantase părinţilor elevilor săi că-i va duce până la sfârşitul ciclului primar. Aşa că a făcut cerere de continuare a activităţii încă un an.
Toate bune şi frumoase, mai ales că legea în vigoare îi permitea, specificând că “poate” continua să predea. Numai că d-na general consilier PSD, cu relaţii la dumnezeii politici, a interpretat legea în sensul obligativităţii de a i se acorda permisiunea cumulului de pensie cu salariul şi cu micile “atenţii”. Partea proastă este aceea că proaspăta pensionară, care nu se împăca deloc cu statutul, ştia că postul său fusese scos la concurs şi se emisese şi o decizie de titularizare pentru învăţătoarea Corina Scarlat, din Albeşti. Cu care d-na Iliana Parfene a şi discutat în câteva rânduri, aşa, ca de la dascăl de oraş la dascăl de ţară.

Scandal în prima zi de şcoală

La deschiderea anului şcolar, luni, 14 septembrie, a izbucnit scandalul: părinţii nu şi-au lăsat copiii din clasa a IV-a B să intre în clasă cu altă învăţătoare decât d-na Parfene. Încercările directoarei Marcela Sârbu, ale primarului Nicolae Diaconu şi ale reprezentantului ISJ, Laurenţiu Zugravu, de a detensiona situaţia au fost zadarnice, parfumul d-nei Parfene parcă-i înnebunise pe protestatarii care o respingeau fără drept de apel pe d-na Scarlat! Mai mult, a doua zi, niciun elev dintr-a IV-a B de la “Mircea cel Bătrân” n-a venit la şcoală. Corina Scarlat, exilată să predea la o clasă cu 5 elevi (?!?…) a făcut probabil un şoc nervos, căci a declarat că nu mai vrea să predea la clasa care o refuza. În acest timp, părinţii făceau presiuni la ISJ, unde “generalul” Gabriel Bratu se afla cam între ciocanul acestora şi secera politică a mărimilor pesediste. D-na Parfene se jertfea, afirmând că ar lucra şi fără salariu, de-ţi venea să te închini la ea ca la o icoană bizantină! Scandalul era fără precedent şi singular în Argeş. Greu de spus ce s-a întîmplat în spatele uşilor închise, dar până la urmă, marţi, 15 septembrie, la ora la care guvernul îşi asuma răspunderea pe Legea învăţământului, raţiunea a triumfat şi la ISJ Argeş: d-nei Parfene i s-au năruit toate speranţele alimentate de promisiuni politice şi i s-a respins cererea de continuare a activităţii didactice, iar d-nei Scarlat i s-a făcut o dreptate târzie.

Roşiţi, doamnă, ca steagul partidului!

Miercuri, 16 septembrie, s-a intrat în normalitate şi la clasa a IV-a B elevii n-au mai chiulit la îndemnul părinţilor, clasa cu 5 elevi s-a desfiinţat şi noua învăţătoare a venit să predea. Ecourile scandalului încă nu s-au stins, pentru că rămân câteva întrebări cărora trebuie neapărat să li se dea răspuns. D-na Parfene a căzut într-o capcană proprie sau a avut o misiune de partid pentru alegerile prezidenţiale? Dacă n-ar fi fost consilier PSD, ar mai fi stârnit acest scandal prin care s-a făcut de râs? Dacă dumneaei i s-a respectat dreptul la pensie, de ce s-a luptat să încalce dreptul la muncă al unei colege?
Dacă vreţi, putem continua la nesfârşit, dar n-are rost. Cert este faptul că d-na Iliana Parfene nu murea de foame acasă, dacă luăm în calcul pensia soţului, a sa, indemnizaţia de consilier PSD şi posibilitatea de a da şi ceva meditaţii, că doar n-a fost băgat vreun cadru didactic la evaziune fiscală din asemenea cauză. Şi-atunci, parcă dăm crezare celor ce-i recomandă ca măcar în ceasul al doisprezecelea să roşească precum steagul PSD, cu sau fără trandafiri…

Alexandra SIMIONESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: