Bandiţi din Călăraşi, arestaţi la Curtea de Argeş

P1080327În dimineaţa zilei de 18 septembrie, în împrejurimile urbei Basarabilor s-a dat alarma de gradul zero. Ce se întâmplase? O casă de schimb valutar situată lângă Primăria Municipală fusese prădată de hoţi! Vineri dimineaţa, în jurul orelor 04.30, aceştia au forţat uşa de la intrare, după care înarmaţi cu un baros, un levier şi o şurubelniţă de dimensiuni mari au încercat smulgă şi să fure seiful care era ancorat în podea. Ca în filmele cu proşti, casa de schimb valutar era prevăzută cu toate sistemele de supraveghere prevăzute de lege, numai că alarma din dotare era dată pe silenţios. Jefuitorii au crezut probabil că nu funcţionează şi şi-au văzut de treabă conştiincioşi. Între timp, la dispeceratul firmei care asigura paza s-a dat alarma şi agenţii au pornit în trombă spre locul indicat. Între timp, a fost anunţată şi Poliţia. O patrulă care se afla în apropiere a venit la casa de schimb valutar. Minutele care au urmat au fost decisive.

Focuri de armă ca în Vestul Sălbatic

Doi dintre suspecţi au fost rapid capturaţi. Ceilalţi au reuşit să scape, fugind cu un autoturism Nissan Micra, înmatriculat în Italia. Poliţiştii au pornit imediat în urmărirea lor şi au uzat de armamentul din dotare, trâgând mai multe focuri de armă în aer, în scop de avertizare, pentru a-i determina să oprească. Gonind ca la curse pe str. Despina Doamna, şoferul din Nissan a pierdut controlul volanului şi autovehiculul s-a izbit puternic de o bordură înaltă. Devenit inutilizabil, fugarii au părăsit vehiculul şi au rupt-o la fugă, căutându-şi scăparea în pădure, încercând să-şi piardă astfel urma.

N-au scăpat de poteră!

Poliţiştii de la Curtea de Argeş au fost ajutaţi în timpul căutărilor de mascaţii de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă, de ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, de jandarmi, precum şi de patru câini dresaţi pentru căutări. Ieşirile din municipiu au fost blocate de către poliţişti, care au organizat mai multe filtre de control. Astfel, fiecare autoturism care intra sau ieşea din oraş era atent verificat de agenţi. După câteva ore, oamenii legii aveau indicii certe că fugarii se ascundeau în pădurile din comuna Băiculeşti.

Urmărire ca-n filme

Zona a fost încercuită şi, ajutaţi de informaţiile oferite de localnici, urmăritorii au reuşit să dea de urma fugarilor. Aceştia se ascundeau în pădure, sperând să înşele vigilenţa agenţilor şi a câinilor. Socotelile lor s-au dovedit greşite şi unul câte unul, au căzut în plasa poterei. Trei bărbaţi au fost prinşi şi aduşi de mascaţi la sediul Poliţiei din Curtea de Argeş pentru audieri. În mai puţin de o oră, un alt suspect a fost prins şi adus la secţie. În urma cercetărilor făcute, oamenii legii au ajuns la concluzia că acesta din urmă a fost ajutat de altcineva şi la aproximativ şase ore de la producerea tentativei de jaf a fost adus şi ultimul suspect. Acesta din urmă, când a fost prins, se afla la volanul unui autoturism Audi A6, de culoare bej, cu numere de Bucureşti. În urma verificărilor s-a descoperit faptul că plăcuţele de înmatriculare erau false, deoarece aparţineau unui BMW.

Cine sunt suspecţii?

Ancheta deschisă de poliţişti a scos la iveală mai multe indicii. Din primele cercetări, grupul infracţional  a fost bănuit că era autorul unei spargeri la un magazin de bijuterii din Călăraşi, când făptaşii dispăruseră fără urmă cu câteva zile înainte. Principalii suspecţi au fost identificaţi: Costel Vlad, zis Ţaganu’ (46 ani), din comuna Modelu, judeţul Călăraşi, avusese o condamnare de opt ani şi jumătate, din care a stat închis cinci ani pentru lovituri cauzatoare de moarte şi pentru o condamnare de trafic de persoane în Franţa; Iulian Eftimie (26 ani), din comuna Dichiseni, judeţul Călăraşi; Ion Dobre, zis Nini (33 ani); Marian Samoilă (21 ani) şi Alex Ionuţ Albu (19 ani), toţi din comuna Modelu. De asemenea, şoferul din Audi, ultimul adus la secţie, Nicolae Năstase, zis Pripas (29 ani) este domiciliat tot în aceeaşi comună.
Autoturismele folosite de suspecţi au fost puse sub sechestru şi aduse la sediul Poliţiei pentru a fi cercetate de specialiştii de la Investigaţii Criminale. În timpul audierilor, cei şapte bărbaţi reţinuţi nu au recunoscut nimic referitor la tentativa de jaf de la casa de schimb valutar.

Mandatele de arestare au fost confirmate

Toţi au fost prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 zile. Şase bărbaţi au primit mandate de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de furt calificat, distrugere şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, iar Nicolae Năstase a fost eliberat, deoarece nu existau suficiente probe împotriva sa. Chiar dacă suspecţii şi-au angajat avocaţi, n-au reuşit să obţină eliberarea şi cercetarea în stare de libertate, căci instanţa le-a respins cererile şi a confirmat mandatele de arestare preventivă pentru 29 zile. Cercetările continuă, iar poliţiştii din Curtea de Argeş şi-au trecut în cont încă o operaţiune complexă reuşită, pentru care merită felicitări.

Vladimir ALBU

Un răspuns sa “Bandiţi din Călăraşi, arestaţi la Curtea de Argeş”

  1. stati linistiti k intrun an doi iese,si o sa faca mai rau,cine il cunoaste pe taganu stie despre ce e vorba!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: