VEŞTI DIN BEREVOEŞTI – REPERE CULTURALE

Biblioteca comunală a fost înfiinţată în anul 1924, prin donaţia unor volume de către “Cercul studenţilor musceleni” şi a funcţionat iniţial în cadrul “Societăţii culturale Farul”, aşa cum ne-au relatat învăţătorii Ion Mihalcea şi Ion Amzică.
Nu ştim dacă a funcţionat şi ca bibliotecă de împrumut, dar se cunoaşte că aici îşi dădeau întâlnire cărturari şi săteni de rând mai ales în serile şi nopţile lungi de iarnă, unde se citeau opere ale scriitorilor români şi străini şi se povesteau snoave făcând “clăcile” mai atractive şi în acelaşi timp instructive.
În prezent biblioteca se găseşte la şcoala veche, alături de colecţiile de artă Mihai Tican-Rumano şi Maria Proca-Jinga. Dispune de un fond de carte de peste 6.300 volume şi este frecventată de un număr considerabil de cititori de toate vârstele. Aici vin pentru documentare elevi şi studenţi, în special în timpul vacanţelor.
Bibliotecara Nicoleta Caramelea desfăşoară activităţi atractive folosind metode prin care determină apropierea tineretului şcolar mai ales, dar şi a celorlalţi săteni dezvoltându-le gustul şi interesul pentru citit. Ţine legătura cu şcolile din comună şi recomandă sătenilor diferite cărţi. De asemenea, îşi concentrează eforturile pentru creşterea numărului de volume prin donaţii şi achiziţii.
Ea îşi propune de asemenea creşterea numărului de activităţi şi diversificarea acestora, o mai apropiată şi permanentă legătură cu şcolile, prezentarea noilor apariţii şi popularizarea lor, organizarea de recenzii, medalioane literare, lecturi în grup şi colaborarea la acţiunile de omagiere, aniversare şi religioase.
Dacă avem în vedere că în comună mai sunt şi patru biblioteci şcolare, mai multe biblioteci personale, putem spune că în comuna Berevoeşti se desfăşoară şi o intensă “muncă cu cartea”, drumulacesteia fiind strâns legat de cel al bibliotecii, principalul depozitar de informaţii
şi cunoştinţe din toate domeniile.
Mai amintim că în anul 2002 a fost deschisă o pagină pe internet dedicată Societăţii culturale Mihai Tican-Rumano condusă de prof. Georgeta Proca şi ing. Ion C. Berevoescu care cuprinde informaţii legate de activitatea acestei societăţi, sumarul primului număr al revistei “Dorul”, colecţiile de artă, biografia şi lista completă a lucrărilor publicate de Mihai Tican-Rumano şi Vasile V. Caramelea.
Credem că nu este lipsită de interes şi prezentarea în încheiere a câtorva lucrări despre comuna Berevoeşti şi ale celui mai valoros fiu al acesteia, Mihai Tican-Rumano.
Napoleon BEREVOESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: