Rezultat viciat de arbitrul Berbecaru: Internaţional – FC Braşov 0-3 (0-3)

DSC00254Vineri, 29 august 2009. Suporterii echipei Internaţional Curtea de Argeş s-au strâns la Stadionul Municipal şi aşteaptă cu emoţie o nouă reprezentaţie a favoriţilor pe stadionul din Mioveni, acolo unde echipa noastră îşi dispută în acest sezon meciurile considerate „acasă”. Nu are rost să mai amintim cine se face vinovat de această situaţie incredibilă, dar fiecare dintre cei aproximativ 200 împătimiţi ai fotbalului speră ca echipa lui Ştefan Stoica să spargă gheaţa şi pe teren propriu, acolo unde până acum am fost mieluşei. Cu chiu, cu vai, se porneşte într-un sfârşit spre Mioveni, în jurul orelor 18.30. Deplasarea e destul de obositoare pentru galeria noastră, care trebuie să facă nenumărate popasuri pentru… nevoile fiziologice ale unei părţi însemnate a ei. De altfel, noroc cu lanurile de porumb de pe marginea drumului, cele care de altfel îi maschează pe cei care se uşurează din belşug încercând să elimine astfel efectele berii şi tăriilor cu care „au stins” căldura din timpul zilei şi cu care şi-au făcut curaj pentru a-şi încuraja echipa favorită. Am observat, de asemenea, şi mai multe echipaje de la Rutieră, mulţi dintre lucrători fiind destul de înţepaţi că trebuie să-şi sacrifice la muncă bunătate de seară de început de week-end.
Trăiască berea, seminţele şi ţigările. Brichetele se confiscă la poartă!!!
Cu aproape 45 minute înainte de începerea meciului, ajungem şi la poarta stadionului din Mioveni rezervată suporterilor echipei gazdă. Trebuie să parcurgem o uliţă strâmtă, printre zecile de gropi pe care nu le poţi evita nici dacă ai fi pilot de încercări la Dacia. Din dreptul unei porţi ne zâmbeşte o bătrânică, bine aprovizionată cu un arsenal aşezat pe o măsuţă din care nu lipsesc berea, „bomboanele agricole” – seminţele de floarea soarelui şi de dovleac – şi ţigările. Din păcate, nu s-a pregătit şi cu chibrituri, lucru ce avea să-i coste pe suporterii argeşeni… Jandarmeria Română a intrat în dispozitiv, iar stewarzii de la stadion se agită mai abitir ca galeria. Cu greu reuşim să-i recuperăm pe toţi cei care au plecat din urbea Basarabilor. Unora dintre ei, berea bătrânei din Mioveni servită la „botul calului” le-a pus capac şi cu toate insistenţele lor, jandarmii nu-i lasă să pătrundă în stadion. Nucleul forte al galeriei noastre „Lăncierii Basarabilor” are de trecut nu mai puţin de 4 puncte de control, inclusiv celebrii turnicheţi introduşi în caietul de licenţiere de comisia condusă de către Viorel Duru. Poţi să intri cu steaguri, fulare, eşarfe, şepci, telefoane mobile, aparate de fotografiat etc., pe bază de legitimaţie de suporter sau acreditare de presă, dar nu şi cu… brichete. De nervi, cei mai mulţi dintre „lăncieri” le aruncă în grădina alăturată a unui gospodar. A doua zi, acesta a strâns o recoltă de cel puţin 50 de astfel de obiecte, care îi vor ajunge până aproape de sfârşitul anului, ţinând cont că episoadele se vor repeta la fiecare meci pe care echipa noastră îl va juca la Mioveni.
Scaune murdare şi efectele dăunătoare ale alcoolului
„Lăncierilor Basarabilor” le-a fost repartizat la Mioveni sectorul din stânga al tribunei I. Disciplinaţi, membrii galeriei şi-au ocupat locurile ştiute, dar problemele au apărut ca de fiecare dată la repertoriul pe care doar unii îl cunoşteau. Discuţiile au fost destul de tăioase pe alocuri, lăsându-le reprezentanţilor mass-media ai GSP TV, televiziunea care a transmis partida, un gust amar. Probabil că berea şi alcoolul îngurgitat pe drum până la Mioveni „pentru a prinde curaj” începuse să lucreze. Şi chiar aşa a fost… Am remarcat cu tristeţe că huliganii au ajuns şi la Mioveni, câteva scaune din plastic din ultimele rânduri nemaiavând spătare, fiind distruse cu bestialitate la meciurile anterioare. Nici scaunele întregi nu arătau mai bine, praful de pe ele având pe puţin trei degete grosime… Cu 5 minute înaintea începerii partidei, omologii de la „Forza Carpatica” puteau fi număraţi pe degetele unei singure mâini, dar în momentul în care s-a fluierat startul partidei, la tribuna a II-a, în jur de 200 fani braşoveni se agitau de mama focului!
Berbecaru, inamicul public nr. 1 şi Fane Stoica, al 12-lea jucător al Braşovului
La orele 20.30, brigada avându-l în frunte pe centralul vâlcean Victor Berbecaru a intrat pe teren, iar meciul a început. Încă din primul minut, arbitrul i-a acordat cu uşurinţă un cartonaş galben lui Vieira, pentru un fault de joc la mijlocul terenului. Decizia a inflamat spiritele în tribuna interistă, suporterii fiind foarte atenţi la maniera de arbitraj a fluieraşului. Momentul crucial al meciului a fost cel din min. 10: Băcilă, unul dintre cei mai slabi jucători ai echipei noastre în acest debut de campionat, a pasat moale spre portarul Marius Popa, Zaharia aflat „la pomană” a interceptat, iar Popa a trebuit să-l faulteze pe atacantul braşovean în suprafaţa de pedeapsă. Berbecaru s-a năpustit berbeceşte şi a dictat penalti şi eliminarea goal-keeperului argeşean. Cu greu a ieşit Popa de pe teren, fiind la un pas să-l lovească pe arbitrul care a dat impresia că a venit chitit „să ne facă”. În poartă a intrat rezerva Florin Pampea, dar Ştefan Stoica şi-a pus pe toată lumea în cap când a decis să-l scoată pe Stoianof, unicul atacant al echipei noastre! Nimeni nu ştie ce a fost în mintea antrenorului nostru, dar această mişcare sinucigaşă ne-a condamnat definitiv la pierdere celor trei puncte. Lovitura de pedeapsă a fost transformată cu sânge rece de Ilyes, care a declanşat delirul în galeria oaspeţilor. Peste alte 6 minute, Hadnagy s-a distrat cu Izvoranu şi tânărul fundaş Neagu şi l-a învins pe Pampea din careu cu un şut în forţă la colţul lung, din unghi, iar golul trei a fost o adevărată capodoperă a lui Cătălin Munteanu, „Cap de Zmeu” profitând de apatia lui Băcilă şi înscriind cu un şut de kinogramă de la 25 metri, fără speranţe pentru Pampea.
A fost picătura care a umplut paharul pentru galeria noastră, care s-a scindat în grupuri-grupuleţe şi nu a vrut să-şi mai încurajeze favoriţii. Organizatorii au remediat până la urmă acest scurt-circuit, galeria a cântat până la final pentru Internaţional, dar arbitrul Berbecaru şi-a luat o porţie consistentă de apostrofări pe tot parcursul meciului. Se pare că observatorul partidei, un bătrânel care în mod normal ar trebui să aibă grijă de nepoţi, a scris în raportul de joc că arbitrul Berbecaru a fost înjurat non-stop de galeria gazdelor, iar clubul va primi o amendă consistentă pentru comportamentul trivial al suporterilor. Ceea ce frapează este modul în care brigada de arbitri a condus partida, iar răspunsul poate că îl are preşedintele braşovean Dinu Gheorghe, care a zâmbit tot timpul mefistofelic de pe banca oaspeţilor. Impresia clară cu care au plecat suporterii argeşeni de la Mioveni a fost aceea că Berbecaru a venit pornit pe noi. Să fie oare din cauză că echipa CSM Rm. Vâlcea a pierdut promovarea anul trecut în faţa lui Inter Curtea de Argeş
? E o ipote de luat în calcul

Internaţional – FC Braşov 0-3 (0-3)
Au marcat: Ilyes, min. 12 – penalti; Hadnagy, min. 16; Cătălin Munteanu, min. 26.
Internaţional: Popa – Băcilă (min. 84 Andelkovic), Izvoranu, Viera, Neagu (min. 38 Nasser) – Kone, Vezan, Voiculeţ, Frăsineanu – Răduţ – Stoianof (min. 12 Pampea). Rezerve: Chiricheş, Filip, Cl. Ionescu. Antrenor: Ştefan Stoica.
FC Braşov: Coman (min. 49 Kajcsa) – Rui Duarte (min. 62 Voicu), Abrudan, Oros, Ezequias – Roman, Grigore, Ilyes, Cătălin Munteanu – Hadnagy (min. 79 Sburlea), Zaharia. Rezerve: Nuno Diogo, Nene, Cristi Ionescu. Antrenor: Viorel Moldovan.
Arbitrii: Victor Berbecaru – Ioan Onicaş, Iulian Szekely. Rezervă Radu Petrescu.
Cartonaş roşu: Marius Popa, min. 12.
Declaraţii
Ştefan Stoica, antrenor Internaţional:
„Meciul a durat 10 minute pentru noi. După ce am rămas în 10 oameni şi am primit golul din penalti, nu am mai reuşit să revenim. Pentru a reuşi aşa ceva trebuie să fii foarte puternic. Jucătorilor mei le lipseşte acea şmecherie fotbalistică pe care cei de la Braşov, mai experimentaţi, au exploatat-o la maximum. Chiar dacă am pierdut astăzi, rămânem acolo, la mijlocul clasamentului. Aveam 2 săptămâni în care să mergem în cantonament la Poiana Braşov şi să încercăm să ne punem la punct”.
Viorel Moldovan, antrenor FC Braşov: „Mi-a fost teamă înainte de acest meci, pentru că Inter venea după două succese în deplasare, dar jucătorii mei au dat dovadă de profesionalism şi au făcut o primă repriză de excepţie. Sunt bucuros că am câştigat acest joc. Jucătorii mei au dat dovadă de mare profesionalism şi au făcut o primă repriză impecabilă. Cred că scorul putea fi mult mai mare după primele 45 minute. Aşa trebuie să arate o echipă care se respectă. Sunt mulţumit de modul în care arată echipa. Suntem pe un drum bun şi creştem de la meci la meci. Important este să strângem cât mai multe puncte”.
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: