VEŞTI DIN BEREVOEŞTI – Un obiectiv turistic mai puţin cunoscut: CASTELUL DE LA RÂUŞOR

Pentru gestionarea şi organizarea pădurilor din bazinul râului Bratia şi al afluenţilor acestuia: Slănic, Râuşor  şi Brătioara, în jurul anului 1880 a fost înfiinţat Ocolul Silvic Aninoasa, al cărui şef a fost numit Dumitru Benghianu. Cum pădurile şi formele de relief din zonă ofereau o paletă foarte bogată şi atractivă de vânat (urs carpatin, cerb, căprior, mistreţ, cocoşi de munte, capră neagră etc.), au făcut ca între anii 1914-1917, cu eforturile personalului silvic să se construiască în poiana de la baza Plaiului Bisericii o clădire care servea pentru cazarea vânătorilor şi a personalului silvic numită “Casa de vânătoare Râuşor”.
Clădirea era impunătoare, avea o înfăţişare deosebită, într-un stil arhitectonic asemănător unor construcţii similare din vest, cu turnuri şi forme geometrice variate cum nu mai exista în împrejurimi. De aceea, localnicii i-au dat denumirea de “Castelul de la Râuşor”, nume care-l poartă şi astăzi. Amplasată pe un teren mai ridicat oferea şi o privelişte minunată, construcţia însăşi era deosebit de frumoasă, împrejmuită cu ziduri şi gard de ulucă, la intrare o alee cu mai multe soiuri de răşinoase. Era construită din lemn, pe o temelie de piatră de râu. Mobilierul era din lemn masiv, iar vesela poleită cu argint şi aur.
Documentele de arhivă spun că în această zonă, bogată în vânat, se organizau anual două-trei vânători de protocol la care au participat şi mari personalităţi, regii României însoţiţi de familii şi suite regale. În cele câteva zile de vânătoare, atraşi de frumuseţea decorului natural şi a aerului ozonat, curat, aceştia locuiau la “Castel”. Se mai relatează că regele şi suita lui parcurgeau pe jos traseul Plaiul Bisericii – Bahna Rusului, ajungând la Casa de vânătoare de pe Râul Doamnei a Ocolului Silvic Domneşti.
Cu trecerea timpului, clădirea s-a degradat, însă iar în anul 1957, când inginer silvic era Ezechil Dumitru, clădirea a fost demolată în întregime, iar în locul acesteia, dar pe alt amplasament, între anii 1959-1962 a fost construită “Casa de vânătoare Râuşor”.
Construcţia are parterul din piatră de râu, aici fiind o cameră de zi spaţioasă, bucătărie, sufragerie şi grup sanitar. Etajul este din lemn şi sunt amenajate aici trei dormitoare. Mobilierul este cel original existent la prima construcţie.
“Castelul” este destinat pentru cazarea personalului silvic şi a vânătorilor din ţară şi din străinătate cu ocazia organizării partidelor de vânătoare. Dezvoltarea turismului şi agroturismului în zonele Berevoeşti, Râuşor, Bratia, Valea Largă scoate în relief mai mult “Castelul de la Râuşor”, punând în valoarea atât clădirea ca obiectiv turistic, cât şi minunatele peisaje din aceste locuri de vis şi legendă.
Napoleon BEREVOESCU

Un răspuns sa “VEŞTI DIN BEREVOEŞTI – Un obiectiv turistic mai puţin cunoscut: CASTELUL DE LA RÂUŞOR”

  1. Mihai Moisescu Says:

    Nu spuneti nimic despre crescatoria de ursi care a functionat aici in perioada comunista, de incercarea de aclimatizare a ursilor canadieni. Eram copil cand mergeam cu trenuletul pana la Rausor, traversam firul apei putin mai sus, ma jucam cu puiutii de urs si mancam mere impreuna cu acestia. Ingrijitorii fierbeau orez in niste cazane mari pentru ursi, fapt pentru care multa vreme eu n-am mai mancat pilaf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: